Contaminació ambiental

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Tecnologia industrial I (Bloc 1) ~ gener 2020
Llibre: Contaminació ambiental
Imprès per: Invitado
Data: diumenge, 19 de maig 2024, 13:28

Descripció

Energies

1. Efecte hivernacle

Consisteix en l'elevació de la temperatura al planeta per causa dels gasos hivernacle presents a l'atmosfera.

Hi ha uns nivells naturals de CO2, vapor d'aigua i altres gasos que provoquen un efecte hivernacle natural i beneficiós, fent possible la vida a la Terra a l'evitar que tota la calor rebuda del Sol reboti cap a l'espai.
Però l'excés de CO2 produït per l'activitat humana i altres gasos nocius com els CFC, estan provocant un efecte hivernacle exagerat que provoca un augment perillós de la temperatura de la Terra.


2. Pluja àcida

Alguns òxids de sofre i de nitrogen emesos com a gasos contaminants per centrals, fàbriques, maquinàries i vehicles, reaccionen en contacte amb la humitat de l'aire i es transformen en àcid sulfúric i àcid nítric. Aquests àcids poden ser llavors arrossegats per la pluja, la neu i el vent, produint la pluja àcida. Aquesta provoca un augment de l'acidesa dels llacs, rius i sòls amb efectes devastadors per a la flora i la fauna.


3. Boires fotoquímiques

Es formen en grans ciutats amb les partícules del fum dels cotxes, les centrals, les indústries, etc. Aquestes partícules, en condicions atmosfèriques d'inversió tèrmica i falta de vent, es queden retingudes i provoquen una cúpula de contaminació sobre les ciutats que arriba a afectar greument la salut de les persones.

4. Contaminació radioactiva

Les centrals nuclears no contribueixen a l'efecte hivernacle ni a la pluja àcida ja que no generen gasos contaminants, però tant el combustible que utilitzen com els residus que generen són radioactius i per tant emeten radiacions molt perilloses per als éssers vius.

A part del risc degut a la manipulació habitual d'aquests combustibles i residus radioactius, s'ha de tenir molt en compte el perill d'un accident nuclear de conseqüències sempre devastadores. Com a exemples tenim l'accident de la central de Txernòbil (Ucraïna) el 1986 o el més recent de la central de Fukushima (Japó) el 2011.