Notes, escales i tonalitat

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Llenguatge i pràctica musical (Bloc 1) ~ gener 2020
Llibre: Notes, escales i tonalitat
Imprès per: Usuari convidat
Data: dijous, 23 de maig 2024, 18:07

Descripció

Notes, escales i tonalitat

Lectura de notes

Tal com hem vist, les notes s'escriuen sobre el pentagrama (del grec, penta: 5, ma: lletra, escrit):


Sobre el pentagrama escrivim la clau que determina la nota que correspon a cada línia i espai. En el següent exemple veiem la clau de sol. Aquesta clau s'utilitza per a instruments aguts com la flauta i el violí i indica que les notes escrites sobre la segona línia corresponen a la nota sol:


L'espai superior a la línia de la nota sol correspon a la nota la, la línia següent a la nota si. Les notes sobre el pentagrama segueixen l'ordre de les notes (do, re, mi, fa, sol, la i si) en forma ascendent i descendent alternant entre línies i espais partint de la nota sol:


Usant línies addicionals podem escriure notes més agudes al sol i més greus que el re:




Per facilitar la memorització de les notes sobre el pentagrama es recomana aprendre l'ordre de les notes sobre les línies i els espais:



Exemple per practicar la lectura de notes




Nombre alemany  de les octaves1 Notació científica Notació franco-belga

Subsubcontraoctava C-1 do-2

Subcontraoctava C0 do-1

Contraoctava C1 do0

Gran octava C2 do1

Petita octava C3 do2

Octava prima C4 do3 (do central)

Octava segona C5 do4

Octava tercera C6 do5

Octava quarta C7 do6

Octava quinta C8 do7

Octava sexta C9 do8

Octava séptima C10 do9


El Do central


Les expressions do central, do mitjà, do3 o C4 es refereixen a la mateixa nota, que és la nota do4, usada com a referència d'altura per a l'extensió de la majoria dels instruments musicals. Per convenció, des de principis del segle XX aquesta nota sona a una freqüència de 261,625565 hertzs. És un dels tons més aguts del rang vocal del baix i un dels tons més greus que pot emetre una soprano.

El do central té aquest nom perquè queda situat exactament al mig de la pauta doble, és a dir, entre els dos pentagrames que formen el decagrama. Un pentagrama superior en clau de sol i un altre per sota en fa en quarta.


Alteracions

Totes les notes que hem vist fins ara corresponen a les tecles blanques del piano. Aquí veurem com podem escriure les notes corresponents a les tecles negres del piano.


Vegem primerament la correspondència entre les tecles blanques i la seva posició en el pentagrama:

Com escrivim les tecles negres?

Prenguem un exemple. La tecla negra entre do i re es pot escriure usant la nota do precedida d'un sostingut sostenido o precedint la nota re d'un bemoll  bemol.. Les altres tecles es poden escriure de forma similar:


La distància entre qualsevol tecla i la següent és de mig to o un semitono.

El sostingut o diesi (# ) puja la nota mig to mentre que el bemoll (b) la baixa.

Els signes de les alteracions que modifiquen l'altura dels sons són:



  • Diesi o sostingut, #. Signe que col.locat al davant de qualsevol nota li puja un semitò

  • Bemoll, b. Signe que col.locat al davant de qualsevol nota li baixa un semitò

  • Becaire. Anul·la l'efecte de qualsevol alteració (# o b).




Enharmonia

Dos sons es diuen enharmònics quan tenen diferent nom però igual so.

En realitat, es tracta del mateix so però tenen dues denominacions diferents i, per tant, fan funcions diferents en contextos també diferents. Així, per exemple, do i si  sostingut són enharmònics.

Tons i semitons

El sistema d'afinació temperada divideix equitativament la vuitena en dotze sons. La distància o diferència en freqüència sonora entre cadascun d'aquests sons es coneix pel nom de semitò. Al teclat del piano hi ha la distància d'un semitò entre tecles contigües:


Un to equival a 2 semitons. Totes les tecles blanques del piano separades per una tecla negra, estan a la distància d'un to. Les que no tenen tecla negra ens elles estan a un semitò de distància:


Els sons corresponents a les tecles blanques del piano, reben els noms de do, re, mi, fa, sol, la i si. Aquestes notes es consideren naturals. Podem alterar un semitono cromàtic ascendent amb un sostingut (#) o descendent amb un bemoll (b). Una tecla negra del piano, com ara la que està entre do i re pot considerar-se un do alterat ascendentment amb un sostingut o un re alterat descendentemente amb un bemoll:



El següent ordre de tons i semitons és propi a l'escala major:




Podem construir una escala major començant sobre qualsevol nota, sempre que mantinguem el mateix ordre de tons i semitons. A continuació poden veure una altra escala major però aquesta vegada començant a re. Diem que aquesta és l'escala de re major:



Sovint es fa una distinció entre:

Semitò diatònic (escrit com una segona menor). Està situat entre dues notes de noms diferents. Apareixen sense cap alteració en l'escala diatònica, entre les notes mi-fa, i entre les notes si-do. En alguns sistemes d'afinació, el semitò diatònic és més petit que el semitò cromàtic.
Semitò cromàtic (com un uníson augmentat). Està situat entre dues notes amb el mateix nom, una de les quals està alterada per un sostingut o un bemoll, com per exemple, do-do#. Aquesta nota alterada divideix cada possible to de l'escala diatònica en dos semitons, un de diatònic i un de cromàtic. El semitò cromàtic correspon doncs a la diferència entre el to i el semitò diatònic. El semitò cromàtic té una funció expressiva i en alguns sistemes d'afinació és més gran que el semitò diatònic.


Per què escrivim les alteracions al principi del pentagrama? Aquestes alteracions reben el nom d'armadures de clau. En l'exemple anterior i en el que segueix l'armadura amb fa i do sostingut indica que tots els fa i do són sostinguts.

Beethoven va usar l'escala de re major per escriure la seva Oda a l'alegria en l'últim moviment de la 9na simfonia:



Armadures de clau

Les escales majors i menors naturals construïdes sobre do i la respectivament, no tenen cap nota alterada. Per poder construir aquestes escales partint de qualsevol altra nota necessitem alterar una o més notes.
 Per exemple, en l'escala de sol major necessitem alterar amb un sostingut la nota fa. Si volguéssim escriure una melodia en sol major, hauríem alterar totes les fa. Per evitar haver d'escriure tantes alteracions fem servir les armadures de clau.

Les armadures de clau s'escriuen al principi de cada pentagrama, entre la clau i la indicació de compàs:



En el fragment melòdic anterior, tots els fa, són sostinguts. Si volguéssim escriure un fa natural, hauríem de precedir d'un becaire.

Les escales amb sostinguts en les seves armadures de clau són les següents:



Les escales amb bemolls en les seves armadures de clau són les següents:




Exemples d'armadures

Taula d'armadures

 Sib Mib Lab
Reb
Solb
Dob 
Fab
 Sib Mib Lab
Reb
Solb
Dob 
 Sib Mib Lab
Reb
Solb
 Sib Mib Lab
Reb
Sib Mib Lab Sib
Mib 
 Sib Fa# Fa# Do#  Fa#
Do# Sol#
 Fa#
Do# Sol#
Re#
 Fa#
Do# Sol#
Re#
La#
 Fa#
Do# Sol#
Re#
La#
Mi# 
Fa#
Do# Sol#
Re#
La#
Mi# 
Si# 
 6 3 1 0 1
DobM  SolbMRebM  LabMMib M  Sib MFa M Do MSol M Re M La M Mi M Si M  Fa#MDo#M 
 Labm Mibm Sibm FamDo m  Sol mRe m  La mMi m Si m Fa#m  Do#m Re#mLa#m Mi#m 

La col·locació de les alteracions  que componen una armadura ve determinada pel que es coneix com a cicle de quintes.

Cercle de quintes

El cercle de quintes s'obté col·locant les notes a igual distància una de l'anterior, de tal forma que apareixen els 12 sons possibles.




Escales

Escales

El sistema d'afinació que fem servir comunment divideix equitativament la vuitena en dotze sons.

Una escala és un conjunt de notes escollides d'entre aquestes dotze notes.

Amb les notes de les escales els compositors construeixen les seves melodies i els acords amb què s'acompanyen les melodies.

Encara que podem crear escales originals (al segle XX, alguns compositors ho van fer), gran part de la música escrita des dels segle XVII al present s'utilitza majorment dues escales: l'escala major i l'escala menor.

Podem construir una escala major seleccionant les tecles blanques del piano començant i acabant en do:


do major



De manera similar, seleccionant les tecles blanques però començant en la podem construir l'escala menor:



No obstant això el que diferencia un tipus d'escala d'una altra no és la nota amb la qual comença sinó l'ordre dels intervals que separen les seves notes .

L'escala major té 7 notes. Totes estan separades per un to amb excepció dels graus III-IV i VII-I:



Aquesta escala i l'escala menor són les escales més conegudes per haver estat en ús constant pels últims 4 segles.

Igual que l'escala major, l'escala menor té 7 notes. No obstant això existeixen tres varietats: menor natural, menor harmònica i menor melòdica. La diferència entre aquests tres tipus d'escala és l'alteració dels graus VI i VII.

En l'escala menor natural, totes les notes apareixen amb les mateixes alteracions del seu relatiu major. D'aquí el nom de natural:



En l'escala menor natural els semitons es troben entre els graus II-III i V-VI.

És molt comú trobar el VII grau d'una escala menor alterat ascendentment. Aquesta escala la coneixem pel nom d'escala menor harmònica. El nom es deu al fet que una de les raons per a l'alteració del VII grau és d'índole harmònica. Alterar aquesta nota permet la formació de l'acord de dominant o 7dt. de dominant sobre el V grau de l'escala:



A més d'alterar el VII grau, podem també alterar el VI grau. Aquesta escala rep el nom d'escala menor melòdica. El propòsit principal d'aquesta alteració és facilitar el moviment melòdic del VI al VII grau, evitant la 2na. augmentada que es forma en l'escala menor harmònica. Per aquesta raó se li dóna el nom de melòdica:



Tradicionalment l'escala menor melòdica s'acostuma a escriure amb les alteracions en la seva forma ascendent però igual a la menor natural quan descendeix:



A la pràctica podem trobar les notes alterades tant ascendint com descendint.


Escala cromàtica
Escala de 12 sons, amb successió de semitons, sense tons.




Escala pentatònica
Aquest tipus d'escala està formada de 5 notes (més la vuitena) i està composta solament de segones majors i terceres menors. És utilitzada majorment quan es vol aconseguir una sonoritat oriental, però també podria utilitzar-se fora d'aquest context.

Teniu en compte que aquesta escala és similar a una escala major en la qual ometem el 4t i grau, els graus que en general en l'harmonia tradicional i el contrapunt resolen descendentment i ascendentment respectivament. En l'escala menor ometem el 2n i 6è grau.



Nom dels graus

A més de referir-nos als graus de les escales majors i menors usant els nombres romans, podem utilitzar els noms:

grau     
Nom
I
Tònica
II
Supertònica
III
Mediant
IV
Subdominant
V
Dominant
VI
Submediant o superdominant
VII
Sensible
 VIII Tònica




El IV grau s'anomena subdominant perquè es troba una cinquena per sota de la tònica mentre la dominant es troba una cinquena per dalt de la tònica. La mediant es diu així per estar entre la tònica i la dominant. La submediant per estar entre la tònica i al subdominant.

Graus tonals i graus modals

Tonalitat

Amb aquesta denominació es defineix a un conjunt de sons, el funcionament dels quals està regit per un so principal anomenta tònica. El concepte de tonalitat va prenent forma durant el Renaixement i s'estableix des del període Barroc. Està relacionat a l'ús de les escales majors i menors.

La tonalitat es basa en set sons anomenats graus  i es corresponen en els 7 noms de les notes i s'identifiquen amb els nombres romans.

Clase de tons:

Una tonalitat pot tenir diversos modes, principalment dos: major i menor.

Graus tonals:

Els graus tonals  determinen la tonalitat ( do, re, mi,....). Són els graus que defineixen un to i són: I, IV i V

Modalitat

Graus modals:

Els graus modals  determinen el mode o la modalitat ( major, menor,....).Són els graus que defineixen el mode del to i són:principalment el III  i els  II, VI i VII.


El model base:

En la música occidental s'ha pres com base del to

Quan construïm una obra utilitzant una escala més o menys, la tònica d'aquesta escala es converteix en el centre tonal. La peça troba el seu repòs o descans en aquesta nota. Diem llavors, que estem en la tonalitat relacionada a aquesta escala. Per exemple, si l'escala és la de re major, diem que estem en la tonalitat de re major.

En les obres musicals escrites en els períodes Barroc, Clàssic i Romàntic quan parlem de la tonalitat d'una obra, volem dir que aquesta és la tonalitat principal. No obstant això, es produeixen innombrables modulacions (canvis momentanis de tonalitat) a través de l'obra.

Els acords, molt especialment els de setena de dominant, i l'harmonia participen en la definició de la tonalitat i en els processos de modulació.

Si comparem l'escala Major i la menor natural comprovarem que la seva diferència recau en els graus III, VI i VII, els quals estan alterats de diferent forma. Doncs bé, aquests graus, juntament amb el grau II es diuen graus modals.

Els altres, és a dir, els graus I, IV i V es diuen graus tonals.


Graus modals
 Graus tonals
II, III, VI i VII
 I, IV, V

Graus tonals / Funcions tonals
NotaPosició ( a l'escala de do major)Funció tonal (efecte) 
DO1Tònica (estabilitat, repòs) 
RE2Supertònica 
MI3Mediant o modal (indica el mode major o menor, està entremig de les dues notes importants, 1 i 5) 
FA4Subdominant (comodí) 
SOL5Dominant (domina, surt molt sovint, tensió) 
LA6Superdominant 
SI7Sensible (tendeix i ens porta cap a la tònica, tensió)