Com presentar la tasca del lliurament

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Història de l'art (Bloc 1) ~ gener 2020
Llibre: Com presentar la tasca del lliurament
Imprès per: Usuari convidat
Data: divendres, 17 de maig 2024, 22:52

Descripció

Com presentar la tasca del lliurament

Com bé heu llegit, l'exercici que heu de fer en aquest lliurament, consisteix en estudiar l'esquema de com comentar una arquitectura i aplicar-la a l'obra que us presentem: La Mesquita de Còrdova. Dit això, a continuació teniu l'explicació de com heu de presentar el contingut de l'exercici.

Un cop redactat i treballat el contingut de la tasca, caldrà que exposeu el vostre anàlisi de l'obra amb una exposició oral. Haureu de lliurar un vídeo enregistrat per vosaltres en el qual expliqueu el vostre anàlisi de l'obra tal com si fóssiu un guia turístic. Per tant, en aquest vídeo SI és necessari  que sortiu per a realitzar l'explicació.

En aquest vídeo haureu d'integrar la vostra exposició oral amb una presentació en format de diapositives.

Orientacions per fer l'exposició oral

  • La informació ha d'estar explicada per la persona que presenta l'anàlisi de l'obra i, en cap cas, pot ser llegit.
  • El vídeo ha d'estar ben fet (revisa l'apartat Pautes d'estil per a un vídeo acadèmic).
  • En l'exposició oral s'ha de veure simultàniament un suport visual en format de diapositives i la persona que fa l'exposició.
  • La durada de l'exposició ha de ser com a màxim de 5 minuts, com a màxim. No s'avaluaran aquelles tasques que s'excedeixin del temps.
  • Heu d'evidenciar que domineu el tema tractat.
  • Heu d'utilitzar el vocabulari específic de l'àmbit artístic.
  • El to de veu i el ritme del discurs (velocitat de comunicació) ha de ser l'adequat per facilitar l'atenció de l'audiència.

Estructura de l'exposició oral

  • Comenceu presentant-vos a vosaltres mateixos i el vostre treball , tal com si fóssiu un guia turístic que exposarà a un grup l'explicació de l'obra.
  • L'exposició ha de ser l'explicació de com s'aplica l'esquema de com comentar una obra arquitectònica a l'obra La Mesquita de Còrdova, és a dir, heu d'explicar l'anàlisi de l'obra seguint l'esquema estudiat. En aquesta explicació a mode guia turístic heu d'incloure la següent informació explicant-la de manera senzilla per tal que arribi a tots els públics:

    • Identificació
    • Anàlisi Formal ( amb els subapartats que calguin)
    • Anàlisi estilístic
    • Funció i significat de l'edifici
    • Context històric i artístic de l'obra
 
  • Tot seguit expliqueu cadascun dels apartats en un nivell comprensible al suposat públic per a qui va adreçada l'explicació.
  • S'acostuma a finalitzar una exposició oral agraint l'atenció de l'audiència, en aquest cas el professorat que avaluarà el vostre treball, a mode de tràmit per donar pas al final del vídeo.

Les diapositives us han de servir de suport a l'exposició, però el desenvolupament de cada apartat l'haureu d'explicar oralment. En cap cas, es tracta de llegir el que està escrit a la diapositiva. És per això que les diapositives hauran de seguir l'estructura de l'exposició i hauran de respectar una sèrie de criteris formals:

  • Textos molt breus (títols, paraules clau) i amb un format adequat per a una bona lectura. De fet, podeu prescindir de textos i fer la vostra explicació acompanyada de fotografies relacionades amb el que esteu explicant en cada moment.
  • Fons apropiat pel tema, constant i coherent entre diapositives, i que permeti centrar l'atenció en la informació.
  • Imatges de l'obra apropiades i que recolzin allò que s'exposa.

Per integrar l'exposició amb la presentació en diapositives, podeu fer-ho seguint diverses solucions: alternant diapositives amb la vostra exposició oral o mostrant-les simultàniament. A l'apartat Recursos tècnics  teniu explicats alguns programes per poder realitzar la presentació.

  1. Prepareu un breu guió de l'anàlisi de l'obra amb anotacions d'allò que ens heu d'explicar, i , si us ajuda, podeu assajar-ho.

  2. Podeu fer aquest vídeo utilitzant la càmera que disposeu, la webcam de l'ordinador, o fins i tot la càmera d'un telèfon mòbil o tauleta (però alerta!, la pantalla on us veurem és horitzontal; per tant, si utilitzeu mòbil o tauleta, res de fer vídeos en sentit vertical).
  3. Tingueu cura de l'estabilitat de la càmera. Per fer-ho, és important que aquesta estigui subjectada (amb un trespeus o amb qualsevol recurs casolà que trobeu i us pugui ajudar a mantenir-la en una posició fixa).
  4. Tingueu cura de l'enquadrament. La imatge que ens heu de mostrar en el vídeo és un primer pla de la persona que fa la presentació (alerta amb tot allò que inclou l'enquadrament, cuideu que mostri una bona imatge de vosaltres: una prestatgeria amb llibres, una paret neta...)
  5. Tingueu cura de la il·luminació. La ideal és la llum natural. Eviteu la il·luminació massa forta o des de sota o a contrallum; seria interessant per crear efectes dramàtics, però no és el que cerquem ara.
  6. Cuideu el so. Prepareu el vídeo en un ambient tranquil, sense sorolls ambientals (so del carrer, televisions, etc.) i feu alguna petita prova per comprovar que l'àudio funciona correctament i s'entén bé tot allò que dieu. Vocalitzeu i parleu amb calma.
  7. Penseu també en el vestuari i expressions corporals (gestos). No oblidem que es tracta d’una pràctica per a un entorn acadèmic i la nostra atenció ha d'anar dirigida a allò que ens exposes.
  8. Podeu cercar estratègies que permeten parlar amb més naturalitat (hi ha qui se sent més còmode sostenint algun element a la mà, com un bolígraf, o sabent que té un got d'aigua a prop).

Moltes d'aquestes indicacions fan referència a com encarar la vostra exposició. Tracteu de ser naturals i pensar que esteu explicant l'obra a algú que no la coneix, de manera senzilla tot explicant els termes artístics que acompanyen l'explicació.

La primera tasca a fer per realitzar el lliurament és preparar una presentació de diapositives que expliqui l'anàlisi de l'obra demanada al lliurament. Recordeu que aquestes diapositives han de seguir l'esquema de com comentar una obra arquitectònica.

Per fer la presentació de les diapositives, podeu triar el programari amb que estigueu més familiaritzats. Alguns d'ells són programaris online i gratuïts i en algun cas només haureu de registrar-vos.

Per fer el vídeo final on es mostri aquesta presentació (en diapositives) combinada amb la vostra exposició oral, podeu triar el programari amb què estigueu més familiaritzat o cercar una solució amb la qual us sentiu còmodes.

Un cop realitzada la presentació de diapositives heu de realitzar la gravació d'un vídeo on expliqueu a partir de les diapositives, l'anàlisi de l'obra a treballar.

Per tal de facilitar-vos la tasca, a continuació us indiquem un parell de propostes amb les que podeu fer la gravació. No obstant, podeu utilitzar el programa amb el que us sentiu més còmodes.

  • Screencast-o-matic: Amb aquest programa podeu escollir diverses opcions a l'hora de realitzar la gravació: pantalla i càmera, pantalla i so únicament...
  • Un altre recurs que podeu utilitzar és el programa OBS https://obsproject.com/ que haureu d'instal·lar al vostre ordinador. L'avantatge d'aquest programa és que us permetrà d'una forma senzilla i amb una sola gravació mostrar la pantalla del vostre ordinador i la vostra exposició oral gravada amb la càmera web sense necessitat d'una edició posterior.


Important: Un cop fet el vídeo, l'haureu de publicar en algun servei com youtube, vimeo o similar, i enviar-ne l'enllaç a la tasca corresponent perquè el professorat el pugui veure. Valora que si no vols que sigui accessible a tothom, pots fer-lo públic però configurant la privadesa com a "ocult", i així només hi podrà accedir qui disposi de l'adreça exacta del vídeo.  Aquí sota adjuntem un gift animat que us indica com realitzar-ho.