Personatges, entorns i estils.

Personatges

Empatia

Personatge: 

1. Persona que ocupa una certa situació, important per jerarquia o per fama. 

2. Cadascuna de les persones ideades per un escriptor que prenen part en l’acció d’una obra literària, d’una obra teatral, etc. 

Així és com el Gran Diccionari de la Llengua Catalana defineix el terme ‘personatge’. I és que de personatges n’hi ha molts i de molts tipus. Ens envolten en el nostre dia a dia quan busquem entretenir-nos, a les sèries i a les pel·lícules, als mitjans de comunicació, a internet i les xarxes socials. Hi ha personatges que estimem o admirem, i d’altres que repudiem. Fins i tot n’hi ha que no sabem ben bé si ens agraden o no, o que ens són indiferents. Però en tots els casos, els personatges ens transmeten sensacions i valors. I és que la nostra relació amb els personatges de ficció o els personatges sorgits de les xarxes socials i els programes d’entreteniment és gairebé tan freqüent com la que tenim amb el nostre cercle social: formen part de la nostra quotidianitat. 

Tant és així que, sovint, els dos mons es barregen, i en el nostre dia a dia prolonguem la vida d’aquests personatges a través de, per exemple, les converses amb les nostres amistats. És per això que podem acabar generant relacions afectives que, com en la vida real, influeixen en les nostres actituds i valors a través dels missatges que rebem d’ells. Ser-ne conscients i adoptar sempre una mirada crítica és important per crear la nostra pròpia identitat, ja que la connexió dels seus relats amb el nostre univers pot tenir un gran impacte en la construcció dels nostres valors i la nostra manera de veure el món. Ara bé, per què ens influencien tant els personatges?

  • En molts casos, ens identifiquem amb ells, es seves situacions, inquietuds, valors i concepcions del món. Aquesta identificació es produeix a través de l’empatia, i contribueix al fet que sentim que connectem amb les seves emocions, que entenguem les seves accions i, que d’alguna manera, experimentem les seves vivències. 
  • Ens comparem amb ells i amb els seus pensaments, les seves accions i les seves metes, tot avaluant els nostres èxits i accions en relació a aquests personatges. 
  • Ens hi sentim atrets, sigui perquè els percebem similars a nosaltres o perquè reflecteixen allò que ens agradaria ser: des del seu físic o el seu caràcter fins a les seves accions o la vida que porten. És a dir, ens generen un desig que ens desperta admiració i crea una alteritat de nosaltres mateixos. 
  • La freqüència amb què interactuem amb els personatges genera una sensació de familiaritat i de proximitat similars a les que percebem en les relacions de la nostra vida social.


Així doncs, les accions d’aquests personatges i els missatges que ens transmeten tenen una gran influència en els nostres valors, les nostres creences i la nostra manera d’actuar i de veure el món. Ens ajuden a construir-nos a nosaltres mateixos. Per aquest motiu, és important aturar-nos a analitzar i reflexionar sobre com són i quin impacte tenen sobre el conjunt de la societat. I és que, ens hem preguntat mai com s’han construït aquests personatges? 

  • Els personatges representen comportaments comuns i estan construïts a partir d’estereotips. Els estereotips són categoritzacions de la realitat que simplifiquen l’atribució de determinades característiques a una persona o un col·lectiu. A través d’aquesta simplificació, es fa molt més ràpid el reconeixement dels personatges, la distinció dels seus trets característics i el procés d’identificació amb ells.
  • Els estereotips al voltant dels quals es construeixen els personatges de ficció ajuden a crear les històries, a través d’atributs i rols diversos:
    • Protagonista. És el personatge principal de la història, està mogut per un objectiu que sol fer avançar el relat, més enllà del fet que aquest objectiu sigui assolit o no. Una de les coses que el fa més interessant, a l’hora d’analitzar-los és, doncs, que tant els trets que el defineixen com les seves accions responen a un “perquè” que es correspon amb els motius principals que fan avançar les seves accions i tot el relat. Cal tenir en compte que hi pot haver un o varis protagonistes, i també que solen estar construïts en contraposició a un altre personatge principal, l’antagonista o antiheroi. 
    • Personatges secundaris. Són personatges amb aparicions més puntuals o que queden en un segon pla, però que poden aportar elements del relat, punts de vista o subtrames molt importants per a la construcció global de la història. D’altra banda, poden ser igual o més complexos i interessants que els protagonistes, però el fet que se’ls hi dediqui menys temps fa que els seu trets estiguin més estereotipats o exagerats per transmetre de forma clara i directa quina és la seva característica principal i que l’espectador/lector els identifiqui ràpidament amb un rol, un sector social o una funció concreta.


Més enllà de la ficció, els personatges ens envolten en altres àmbits de l’entreteniment, com ara les xarxes socials o les plataformes com Youtube. En aquests casos es tracta de persones reals, però és realitat tot el que ens transmeten? 


  • Aquests personatges ens poden semblar més reals i propers i, per això, de vegades es creen vincles emocionals més forts. Però, per exemple, els personatges de les xarxes, els influencers, o els dels programes d’entreteniment, també representen uns comportaments, rols i atributs determinats que els permeten connectar amb un públic concret. Els podem considerar còmics, moderns, entremaliats, bufons, creatius, esportistes, exitosos... I vinculats a temàtiques o àmbits ben diversos: la moda, la bellesa, la música, l’esport, els videojocs, l’univers do it yourself o “fes-ho tu mateix”, etc. 
  • La seva imatge pública respon també a un relat i a un conjunt d’atributs construïts al voltant de la seva figura, que els ajuda a connectar amb el públic i a que s’activin els mateixos processos d’identificació que en els personatges de ficció. Ens hem preguntat si tot el que ens ensenyen és real? Cal tenir en compte que darrere dels seus missatges hi ha accions i decisions que es deuen al relat construït al voltant de la seva imatge pública. 
  • A més, la seva connexió amb el públic fa que aquests personatges siguin molt atractius per a la publicitat i el màrqueting. I és que l’admiració que ens desperten fa que es puguin convertir en una gran influència. Darrere de moltes de les seves imatges i missatges hi ha aliances amb marques i estratègies publicitàries que cerquen fer arribar un missatge publicitari a un públic determinat a través d’aquests personatges. 

Els personatges, tant els de ficció com els d’altres àmbits del nostre entreteniment, com ara els influencers, ens transmeten valors que no sempre són positius. A més, les representacions estereotipades i simplificades de la realitat poden contribuir a la generació de prejudicis, com ara socials, racials, professionals o de gènere. 


  • Els diferents àmbits de l’entreteniment i els seus personatges ens poden transmetre valors positius, com el compromís, la integració, l’esforç, la generositat o la solidaritat, entre d’altres. Uns valors que també hem de saber identificar en les històries i missatges que rebem. 
  • De la mateixa manera, davant d’una història de ficció o davant d’un personatge televisiu o de les xarxes, hem de saber-ne identificar i distanciar-nos de valors que sabem que no són positius, com ara l’ús de la violència, l’autoritarisme, la manca d’empatia o el poc control emocional. És a dir, gaudir de les històries sense absorbir els aspectes negatius que sovint ajuden a construir els personatges


Així doncs, la necessitat d’evitar les actituds passives davant dels mitjans de comunicació és tan important en l’entreteniment com en l’àmbit informatiu. Per distingir realitat de ficció i per tenir un paper protagonista en la construcció de la nostra pròpia identitat, és important adoptar sempre una actitud activa i una mirada crítica també quan gaudim dels personatges i els seus relats, sigui a través de sèries i pel·lícules o a través de la televisió o les xarxes socials.

Font: EduCAC