Metabolisme, 1 ( per repassar Bloc 1)

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Biologia II (Bloc 2) ~ gener 2020
Llibre: Metabolisme, 1 ( per repassar Bloc 1)
Imprès per: Usuari convidat
Data: dissabte, 18 de maig 2024, 01:10

1. Metabolisme

Metabolisme

Concepte i Tipus

El metabolisme és el conjunt de reaccions químiques que es produeixen a l'interior de les cèl·lules i que condueixen a la transformació d'unes biomolècules en d'altres. Les diferents reaccions químiques del metabolisme s' anomenen vies metabòliques i les molècules que hi intervenen s'anomenen metabòlits. Les substàncies finals d'una via metabòlica s' anomenen productes. Les connexions que hi ha entre diferents vies metabòliques reben el nom de metabolisme intermediari. Totes les reaccions del metabolisme estan regulades per enzims, que són específics per a cada metabòlit inicial o substrat i per a cada tipus de transformació.

1.1 CATABOLISME I ANABOLISME

Es poden considerar dues fases en el metabolisme: una de degradació de matèria orgànica o catabolisme i una altra de construcció de matèria orgànica o anabolisme Catabolisme: És la transformació de molècules orgàniques complexes en d’altres senzilles. En el procés s’allibera energia que s’emmagatzema en els enllaços fosfat de l’ATP Anabolisme: És la síntesi de molècules orgàniques complexes a partir d’altres biomolècules més senzilles, per la qual cosa es necessita energia, proporcionada per l’ATP .



2. Tipus de metabolisme

Tipus de metabolisme



3. ATP i la seva importància al metabolisme

ATP i la seva importància al metabolisme


4. Síntesi d'ATP

Síntesi d'ATP


5. El control del metabolisme

El control del metabolisme


6. Enzims

Enzims


7. La velocitat de reacció

La velocitat de reacció


8. Factors que influeixen en la cinètica enzimàtica

Factors que influeixen en la cinètica enzimàtica


9. Esquema general del metabolisme

Esquema general del metabolisme

Abans de detallar vies metabòliques concretes, vegem un esquema bàsic del conjunt.

L'esquema de sota representa una cèl·lula. La part de dins és el mitocondri, un orgànul citoplasmàtic que realitza unes vies que requereixen oxigen. La part de fora és el citoplasma o citosol.

Les vies catabòliques són les indicades per les fletxes que van de dalt a baix (1, 3, 6,8, 10,11,) i les anabòliques són les de les fletxes que van cap amunt (4,2, 7,9,12)

Les vies aeròbiques (les de dins el mitocondri) les veurem en el tema del metabolisme aeròbic.

En aquest lliurament ens fixarem en l'anaeròbic, el que no requereix oxigen. En aquest cas, quan no hi ha oxigen, s'utilizarà glicogen muscular.

Per tant, el catabolisme dels glúcids comença partint de les reserves de glicogen per obtenir amb la seva lisi ( o trencament) glucosa. Aquest procés és la glicogenòlisi.

La glucosa, pel procés de la glucòlisi ( o glicòlisi) es degrada a piruvat i, aquest, en condicions anaeròbiques, es converteix en lactat per la fermentació làctica. 

10. Glicòlisi

Glicòlisi

Ara fixem-nos en concret en la glicòlisi (trencament de la glucosa).

Aquest vídeo us ajudarà a entendre el procés:

https://www.youtube.com/watch?v=uWOURkrxpH4

El més important que cal que recordeu:

Aquesta és una via catabòlica d'oxidació de la glucosa.

  • Té lloc al citosol
  • A partir d’una molècula de glucosa (C6H12O6) s’obtenen dues molècules de piruvat (CH3COCOO)
  • S’obtenen 2 molècules d’ATP
  • S’obtenen 2 molècules de NADH+ +H+
  • No requereix oxigen (anaeròbia)

11. La fermentació

La fermentació

Per a entendre bé la fermentació cal entendre bé primer la glicòlisi.
Recordeu el balanç energètic de la glicòlisi: en la transformació d’una molècula de glucosa en 2 de piruvat es consumeixen dues molècules d’ATP i s’obtenen 4. En total s’obtenen 4-2 = 2 molècules “netes” d’ATP.
És fonamental també recordar que s’obtenen 2 (NADH+ H+) a partir de 2 NAD+, i què sense NAD+ no tindrà lloc la glicòlisi i per tant no tindrà lloc l’obtenció de les dues molècules d’ATP esmentades.
En quines condicions es realitza la fermentació?
Resposta: en absència d’oxigen.
Què passa quan no hi ha oxigen? el piruvat no pot entrar al mitocondri i perquè continuï la glicòlisi cal recuperar NAD+ i així la glicòlisi podrà continuar produint 2 molècules “netes” d’ATP per cada molècula de glucosa.
Això es soluciona amb la fermentació. Si te lloc a les cèl·lules musculars el piruvat (el substrat) se transforma en lactat (el producte).
Alguns llevats transformen el piruvat (substrat) en etanol (producte), aquest procés bioquímic està darrere de l’obtenció de begudes com el cava o la cervesa.

Fermentació làctica i alcohòlica: