L4ACR1_Olis i sucres
(Aquesta tasca s'ha de fer en línia, excepte la b) que s'ha de penjar en forma de fitxer pdf)
Darrerament es parla molt dels perills de consumir oli de palma, un ingredient que es troba present en molts productes alimentaris que consumim, així com també en cosmètics, espelmes, etc A banda que ocasiona desforestació, també es diu que és dolent per la salut perquè porta força àcids grassos saturats.
a) ( 1 punt) El component majoritari de l'oli de palma és l'àcid palmític. Formuleu-lo. Expliqueu la diferència a nivell d'estructura entre els àcids grassos saturats i els insaturats. Per què els àcids grassos saturats tenen un punt de fusió més alt que els insaturats?
b ) (2 punts) Els àcids grassos ingerits podran servir per ser emmagatzemats com a reserva d'energia i formar triglicèrids
o bé podran servir per formar membranes cel·lulars fosfolipídiques.
Escriviu la fórmula d'un triglicèrid d'àcid palmític. Si aquest triglicèrid el
tractem amb una base forta com per exemple NaOH, què obtindrem? Feu-ne
la reacció, poseu el nom d'aquesta i el de tots els compostos que
intervenen. Podeu fer-ho en un paper a mà i penjar-ho en el fitxer en pdf.
c ) ( 0,5 punts) Un altre tipus d'àcids grassos són els anomenats "trans". Es troben a la brioixeria industrial i a les pizzes congelades. Expliqueu què vol dir "trans" i perquè són perjudicials per la salut.
d) ( 0,5 punts) En canvi, a nivell saludable es parla d'àcids grassos"omega 3, omega 6 i omega 9"; la paraula omega fa referència a la posició del doble enllaç, per tant, són insaturats. L'àcid gras present a l'oli d'oliva és un exemple d'omega 9; els omega 3 i els omega 6 són àcids grassos essencials. Expliqueu a què fa referència en biologia el concepte de molècula essencial. Digueu on els podem trobar.
e ) ( 1 punt) Aquesta és l'etiqueta d'una capsa de galetes: Fixeu-vos que a més de lípids, conté carbohidrats (el nom amb el que se solen conèixer els glícids). Dins d'aquests, trobem els anomenats "sucres". Els sucres són els glícids dolços que corresponen als monosacàrids i disacàrids.
Es parla també de fibra. A quin glícid s'està referint? Quins són els seus monòmers? Quin tipus d'enllaç presenten?
f) ( 2 punts) Les següents molècules es podrien trobar després d'hidrolitzar (digerir) algunes molècules de les galetes.
La cel·lobiosa és un disacàrid que nosaltres no podem digerir perquè no tenim cap enzim que trenqui enllaços beta. A partir de quin polisacàrid s'obtindria la cel·lobiosa? Quin altre polisacàrid coneixeu amb funció estructural ? On es troba?
A partir de quin polisacàrid obtindríem la glucosa i la maltosa? On es troba?
g) ( 1 punt) Una prova per detectar la presència de midó en aliments és la del lugol, un compost de iode que el tenyeix de color fosc. Aquest és el resultat de l'experiment fet per un alumne:
Escriviu-ne una possible hipòtesi i la conclusió de l'experiment. (Recordeu el L1: La conclusió valida o rebutja la hipòtesi plantejada després de fer l'experiment i veure'n els resultats).
Compareu-ho amb una porció del mateix pes de pa blanc.
100g de pa blanc contenen 7,6 g de proteïnes, 47,8 g de glícids i 1,2 g de lípids.
Indiqueu-ne tots els càlculs.
Aportació energètica:
glícids i proteïnes, 4 kcal g–1; greixos, 9 kcal g–1.