7è Premi Ajuntament de Taradell

7è Premi Ajuntament de Taradell

per S'ha esborrat l'usuari -
Nombre de respostes: 0

premi-ajuntament

Divendres, 16 de gener, a les 8 de la tarda i a  la sala de plens de  l’Ajuntament de Taradell,  va tenir lloc el lliurament de 7è Premi  Ajuntament de Taradell al millor treball de  recerca de batxillerat. 

La guanyadora va ser l'Andrea Higueruelo Fernández amb el treball Fires i festes de Taradell

 Enllaç al Taradell.com

 

Breu informació dels treballs presentats:

Nom: Oriol Casulleras

Titol: Aproximació d'estudi demogràfic de Taradell del segle XX

Observacions de l'autor: No hi havia fet cap estudi demogràfic de Taradell del segle XX. Partint d'aquí, el meu treball consisteix en fer estudi demogràfic de Taradell utilitzant com a font d'informació principal el registre civil de defuncions. He buscat diferències significatives del llarg del segle de les variables estudiades (lloc de naixement, noms que s'utilitzaven, esperança de vida, mesos en què moria la gent, mortalitat infantil, causes de mort i les malalties més freqüents) i n'he obtingut unes conclusions.

 

Nom: Maria del Mar Espinàs Salla

Títol: Independència energètica de l'INS Taradell. Plaques fotovoltàiques.

Observacions de l'autora: L'energia és un bé social, fonamental i estratègic. Des de fa anys, cada cop estan guanyant més protagonisme les organitzacions que desitgen un canvi del model energètic actual i que treballen per assolir un model 100% renovable i així reduir l’impacte en el medi ambient i el canvi climàtic.

L'institut de Taradell al tenir un consum elèctric diürn i permanent el converteix en un edifici ideal per a una instal·lació solar fotovoltaica. Una instal·lació fotovoltaica a l'INS seria beneficiosa per diversos motius: la inversió que s'hauria de realitzar es recuperaria abans de la fi de la vida útil de les plaques fotovoltaiques, també s'hauria cuidat el medi ambient i fomentat el valor de les energies renovables entre els estudiants.

Aquest treball m'ha permès prendre consciència sobre la importància de les energies renovables i he descobert que és un tema fonamental que s'ha de tractar perquè és molt important tant pels éssers humans, que depenem totalment de l'energia, com també pel nostre ambient, clima i planeta.

Tots som conscients del perill que pateix el medi ambient i també de l'escassetat de combustibles fòssils, per això és necessari que es produeixi un canvi en la societat per poder continuar mantenint el nivell de vida actual, pensant també en les futures generacions.

Crida l'atenció que estiguem davant d’una crisi de recursos de combustibles fòssils, que ja s'hagi aconseguit la tecnologia necessària per substituir-los, per uns de més nets, i tot i així, en el nostre entorn proper no s'utilitzen suficientment. Interessos personals, polítics i econòmics, posen com a prioritat els diners i no el futur de la població i el medi ambient.

El Pla estratègic de l’energia de Catalunya 2006-2015 afirma que els potencials de les fonts d’energia renovable són suficients per subministrar un 100% de la demanda d’electricitat de Catalunya amb tecnologies renovables. Si s'aprofités part de totes aquestes possibilitats, passaríem d'importar 8 mil milions d'euros a l'any en energia, a exportar energia.

És veritat que, la implantació de les energies renovables té un cost elevat, però s'ha explicat que es recuperaria amb guanys i que aquests recursos econòmics es podrien utilitzar per millorar la investigació, l'educació, la sanitat i els serveis socials.

 

Nom: Lleïr Pladevall Terricabras

Títol: La participació de Taradell en el procés independentista català

Observacions de l'autor: El procés independentista català és un fet d'actualitat política que de ben segur afectarà el futur de la nació, i vivint-lo des de dins, vaig creure que era convenient treballar sobre aquest tema i fer-ho amb un al·licient més, que fou enfocar-lo des de Taradell.

El cos del treball es basa en l'anàlisi detallat de cada una de les diferents fases amb què el procés ha anat avançant fins al moment i, a banda del ja conegut catalanisme que es viu des de fa molts anys a la zona, buscant per quin motiu Taradell ha respost tan bé davant d'aquestes.

 

Nom: Andrea Higueruelo Fernández

Títol: Fires i festes de Taradell

Observacions de l'autora: Les festes tenen un caràcter propi, i molt sovint a través d'aquest caràcter pots esbrinar com són els qui la practiquen. El meu treball s'ha basat en concretar quina és la identitat del nostre poble a través de les festes que s'hi fan, ja que aquestes són el principal punt de reunió social.

També he aconseguit fer una recopilació de totes les festes i fires que es fan anualment i ordenar-les cronològicament, de manera que és com un calendari on de cada festa hi ha; la data de celebració, descripció, història i anàlisi. Un treball realitzat no tant sols amb informació escrita, sinó amb el testimoni de les veus dels Taradellencs.