Introducció general al curs per a l'alumnat

1. Breu introducció

Fraccions, decimals i percentatges ens acompanyen tota la vida, encara que no siguiem gaire conscients de l'ús que en fem. Quan repartim un pastís, ens apliquem un descompte en les rebaixes, calculem l'increment del cost de la vida o determinem quin percentatge de vots ha tingut la nostra opció en una votació, estem fent servir aquest conjunt de nombres que anomenem racionals.  

En aquest curs aprofundirem més en l'ús que tenen aquests tipus de nombres que segurament ja has conegut en cursos anteriors i, per tant, hi saps treballar amb ells.

També tractarem altres temes que t'indiquem en l'apartat següent.

Benvinguts, doncs, al vostre curs de Matemàtiques d'aquest trimestre!

2. Continguts a treballar

Començarem en el primer tema, Nombres Racionals, treballant les fraccions que estan relacionades amb els nombres decimals i, també, amb els percentatges com hauràs vist en el vídeo introductori.

Un cop coneguts aquests nombres, com farem si hem de treballar amb quantitats molt gran (distàncies astronòmiques, nombre d’àtoms o molècules en una substància) o quantitats molt petites (massa o dimensió de partícules com electrons o protons, mida de bacteris, virus)? Per això, en el segon tema Nombres grans i nombres petits, treballarem la notació científica i podrem representar aquests nombres i operar amb ells.

Imatge de Comfreak a Pixabay

En el tercer tema, Successions numèriques, veurem les seqüències de nombres ordenats. Saps com continua la sèrie: 1, 3, 5, 7, 9,...? Sabries seguir aquesta altra sèrie: 1, ½, ¼, ⅛...? Sabries sumar tots aquests nombres de l'última sèrie tenint present tots els que segueixen?

Imatge de Jaume Bartolí Guillemat sota llicència CC BY-NC-SA 3.0

Queda l'útim tema, Funcions lineals i funcions de proporcionalitat inversa, on treballarem la relació entre dues magnituds. Per exemple, si la relació és directa, podem tenir aquestes situacions: l’espai que recorre un vehicle i el temps que triga a fer-ho, els litres que surten d’una aixeta al llarg del temps que roman oberta, els euros que costen els kilograms d’un producte, etc.; si la relació és inversa, podem tenir: la velocitat d’un vehicle i el temps que triga a fer un determinat recorregut, el temps que un nombre de treballadors tarden a fer una construcció determinada,...

Aprendrem a treballar aquestes situacions a través d’expressions matemàtiques, a fer càlculs i representacions gràfiques.  

3. Organització dels elements gràfics del curs de Moodle

El curs està estructurat en dues columnes. En la columna de la dreta tens diversos blocs, has d'estar atent al bloc Calendari on veuràs els esdeveniments del curs (inici, de temes, entrega de tasques,...) amb les dates implicades, i també cal que vigilis el bloc Progrés de la Compleció on pots veure les activitats que ja tens fetes i les que tens pendents.

En la columna de l'esquerra o part principal del curs trobaràs, en primer lloc, un apartat General on tens un fòrum d'avisos i notícies del qual has d'estar pendent per les informacions globals del curs que es comuniquin. Després, un parell de fòrums més: Dubtes del curs on pots plantejar els teus dubtes i resoldre els dubtes dels companys; i el fòrum Consultes individuals on plantejar qüestions personals al professor/a que només tu i ell podreu veure.

Segueix aquesta part principal amb un bloc per a cada tema.

Dins de cada tema trobaràs una breu introducció i dos apartats, un primer apartat de Recursos amb els continguts del tema explicats i altres materials (enllaços, documents, elements multimèdia,...) que et puguin ser útils. I un segon apartat d'Activitats on tindràs les activitats que has de  desenvolupar.

4. Pla de treball

El teu professor/a et guiarà al llarg de tot el curs i en particular en cadascun dels temes i et pautarà les activitats que hauràs d'anar fent.

Cal que vigilis sovint el Calendari i els Fórums d'avisos i notícies i de Dubtes del curs.

En cada tema has de consultar els continguts de l'apartat Recursos i, quan el professor/a ho indiqui fer l'activitat que et digui. Les activitats estan explicades, indicada de forma clara la tasca que has de desenvolupar, la forma i format com has d'entregar la tasca i com s'avaluarà l’activitat. Cal que tinguis cura a l'hora d'entregar les tasques segons com es demani.

Programari que pots necessitar: LibreOffice o paquet ofimàtic equivalent.

Darrera modificació: dimarts, 15 de setembre 2020, 12:24