Què és el maquinari i el programari?

Un ordinador el componen diferents elements. D’una banda, tenim una sèrie d’elements físics, que podem veure i tocar. Aquests elements són el que anomenem maquinari (en anglès, hardware).

Els ordinadors que utilitzem habitualment, ja siguin de sobretaula o portàtils, tenen tots, si fa n fa, els mateixos components, alguns d’ells amagats a l’interior d’una caixa i d’altres anomenats perifèrics (com ara el teclat, el monitor o el ratolí) més a la vista.

No obstant això, tots aquests elements no funcionarien per si sols, ja que per fer-ho un ordinador necessita un conjunt d’instruccions que controlin el funcionament del maquinari i que ens permetin “fer coses”.

Totes aquestes instruccions formen part dels programes informàtics i en conjunt reben el nom de programari (en anglès, software).

Tipus d’ordinadors

D’ordinadors n’hi ha de molts tipus. Des de grans computadores que poden efectuar milers de milions d’operacions per segon, fins a petits ordinadors de butxaca. Anem a veure’n alguns.

Supercomputadores: Són les computadores més grans que existeixen. S’utilitzen per dur a terme operacions en les quals s’han de processar quantitats de dades mol elevades, com l’estudi del genoma humà o estudis sobre meteorologia.

Macrocomputadores: Són grans computadores amb una gran capacitat d’anàlisi i de transferència de dades. Acostumen a estar connectades a multitud de terminals amb els quals es transfereixen la informació. Són utilitzades per grans empreses, bancs, administracions publiques, etc. Poden fer milions d’operacions per segon.

Minicomputadores. Són molt similars a les macrocomputadores quant a serveis i funcions, però amb una menor capacitat de velocitat de processament i de transferència de dades, i suporten un nombre menor de terminals.

Estacions de treball. Són ordinadors que poden connectar-se a computadores més grans i intercanviar informació.

Microcomputadores, ordinadors personals o PC. Són els ordinadors que trobem habitualment a les botigues d'informàtica. Poden tenir diversos formats: de sobretaula, portàtils, i darrerament s’estan comercialitzant PC destinats a ser connectats al televisor.

Per poder avaluar la informació que hem obtingut en aquest apartat, et proposem fer el qüestionari, Diferència entre programari i maquinari. També t'ajudarà a saber quin nivell de coneixement has adquirit fins ara.
Darrera modificació: dissabte, 19 de novembre 2011, 16:40