El diari de lectura

El diari de lectura és un exercici d’escriptura sobre un text que estiguis llegint. Es tracta d’escriure sobre les reaccions que et provoqui un llibre. És una manera de reflexionar sobre el que estàs llegint, d’aprofundir en els pensaments i les sensacions que et provoca un text. ¿Quantes vegades, en llegir alguna cosa, se t’han acudit idees divertides, noves, diferents...però s’han perdut perquè en aquell moment no les vas apuntar? ¿Quantes vegades t’has avorrit, empipat, cansat, divertit o entusiasmat llegint un llibre, i no ho has pogut explicar ni apuntar enlloc? El diari de lectura és una manera de recollir aquestes reaccions.

Segueix aquestes instruccions:

  1. Escriu en una llibreta petita.
  2. Posa sempre la data a cada fragment que escriguis.
  3. Encapçala el diari amb el títol: Diari de lectura de... (i el títol del llibre).
  4. Escriu sobre tot el que et suggereixi la lectura: els personatges, l’ambient, l’estil, l’argument, les idees que s’hi exposen, etc. Explica si t’agrada o no, per què, quins fragments t’han agradat més que uns altres. Deixa’t anar i escriu sobre el que vulguis.
  5. Intenta d’escriure sovint, cada vegada que llegeixis un fragment. Combina la lectura amb l’escriptura. Pots apuntar al diari alguna frase o algun fragment del llibre que t’hagin agradat.
  6. Pots dibuixar, enganxar , tot el que vulguis i et suggereixi la lectura.
  7. Quan hagis acabat la lectura i el diari, pots fer una redacció sobre la teva experiència com a lector o lectora d’aquell llibre tot aprofitant el millor que hagis escrit en el teu diari. Ho rellegeixes, ho revises i ho passes en net. Quedarà una recensió ben personal sobre el llibre!

[Adaptació feta per Laura Farró a partir del text de Daniel Cassany, Marta Luna i Glòria Sanz , Ensenyar llengua, Ed. Graó.]
Darrera modificació: diumenge, 7 de novembre 2010, 18:44