Com utilitzar les pestanyes

Llegeix la informació que trobaràs a continuació i practica. Quan hagis acabat, torna al menú principal per començar a realitzar les unitats d'avaluació. 


Les unitats amb més d'un text inclouran pestanyes. Per practicar, clica les pestanyes per visualitzar cada text. 

Un cop hagis finalitzat la pràctica, fes clic al botó "Acaba la pràctica", que trobaràs més a baix per tornar a la pàgina principal. 


ELS HOMES TAMBÉ PORTAVEN TALONS


Els talons van ser un símbol d'estatus per als homes abans que els portessin les dones. A més, no és l'única peça que portaven homes i que ara es considera pròpia de la moda femenina: al llarg de la història, també han portat faldilles i maquillatge. Per què van deixar de fer-ho?

Els primers a portar talons van ser els genets perses al segle X, per mantenir les botes en els estreps amb més facilitat. Al segle XVII, la moda dels talons va arribar als aristòcrates europeus, que els van convertir en símbol de virilitat i poder militar. Durant el regnat de Lluís XIV de França, com més alts i més vermells eren els talons, més poderós era qui els duia. El rei només permetia els talons d'aquest color a les persones més properes. Al segle XVIII els talons arriben al calçat femení i acaben superant en altura al masculí. Amb la Revolució Francesa desapareix el taló per a homes, ja que s'associava a l'aristocràcia. Però no ho fa del tot, com encara s'aprecia en alguns models de botes. 

Homes i dones hem compartit al llarg de la història moltes de les peces i complements que avui considerem majoritàriament femenins. Des de l'antic Egipte hi ha perruques, maquillatge, faldilles, túniques... També ha passat amb els colors: el rosa no sempre va ser un to femení i el blau no sempre es va identificar amb el masculí. 

Túniques, togues i faldilles 

La faldilla va ser una peça masculina habitual en altres èpoques: egipcis, grecs, romans i asteques portaven túniques, togues i faldilles, perquè eren fàcils de fabricar i de portar. Els pantalons s'usaven sobretot per muntar a cavall.

A partir del segle XIV ja comença a haver-hi una diferència en la confecció de peces per a un o altre sexe. La major diversificació comporta també que la moda es converteixi en un instrument de rivalitat social dins d'una societat fortament jerarquitzada. Així i tot, els homes encara no passen exclusivament als pantalons, com mostra el fet que el 1701 el tsar Pere I aprovés una llei que obligava tots els homes russos a portar pantalons, amb l'excepció de grangers i clergues. 



  Acaba la pràctica 


Darrera modificació: dimecres, 6 de març 2019, 09:38