Kursliste

La proposta didàctica App Education, emmarcada en el nou currículum, està adreçada a alumnes de l’ESO, Batxillerat i Cicles formatius. Es presenta com a una situació d’aprenentatge on cada grup, format per 3 o 4 alumnes, identifica un problema real del seu entorn i en dissenya la solució. El problema triat s’ha de poder resoldre, de forma total o parcial, mitjançant la programació d’una app.

Cada grup s’estructura en forma d’empresa. La formació dels grups queda a criteri de la persona docent. Tot i això, es proposen un seguit de tasques en el tema “La nostra empresa” per tal de cohesionar el grup i conèixer les fortaleses i debilitats dels membres que el formen.

Es pretén que l’app dissenyada sigui significativa per a l’alumnat, és a dir, que proporcioni una solució a un problema detectat i definit per cada grup. La definició d’aquest problema i de la solució triada seran la base per a la resta de les tasques a desenvolupar. Així mateix, se’ls demana que realitzin una identificació dels usuaris potencials com a factor fonamental a tenir en compte tant en el disseny del prototip com en els serveis que ha de cobrir l’aplicació.

Per últim, la seva comercialització també s’ha considerat un apartat fonamental en tant que proporciona a l’alumnat una visió sobre emprenedoria en el camp específic de les noves tecnologies.

Una altra de les aportacions d’aquesta proposta és la possibilitat de la intervenció de persones mentores “App Education” externes al centre en el procés de desenvolupament del projecte. Aquestes mentores, si es considera adient que participin en el procés, poden assessorar la docent en qüestions concretes i, a la vegada, contactar amb els grups per respondre dubtes i guiar-los en el procés.

Els materials d'aquesta proposta didàctica han estat patrocinats per la Fundació Mobile World Capital, dins del programa mSchools, en col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que n'ha fet l'elaboració. El curs es basa en versions anteriors de la proposta, adreçades a matèries concretes. Tots els materials estan sota llicència Creative Commons.

La proposta es presenta en un curs de Moodle, estructurat en 6 temes. Es donen 2 opcions per a la programació de les apps: mitjançant blocs (amb App Inventor, Temes 4A i 5A) o mitjançant codi (4B i 5B). La docent ha de triar una de les opcions per als alumnes, en funció dels coneixements previs que tinguin. Si ja han programat prèviament amb Scratch o App Inventor, aconsellem que en aquesta proposta ho facin en codi. Els temes són:

  • 1. La nostra empresa
  • 2. Disseny de la solució 
  • 3. Model de negoci 
  • 4 (A). Programació amb App Inventor - 4 (B). Disseny de la webapp 
  • 5 (A). Programació de l'app - 5 (B). Programació de la webapp 
  • 6. Promoció de l'app i del projecte

En el curs Moodle la tria d’opció comporta haver d’ocultar els temes 4 i 5 de l’opció descartada, i treure la lletra entre parèntesis en el nom dels temes.



Autor: Àrea de Cultura Digital
Llicència: Creative Commons: Reconeixement – NoComercial – CompartirIgual (by-nc-sa)