Materials del 2n lliurament

lloc: Centre de formació d'adults Vilafranca del Penedès
Curs: Llengua i TIC (opcional)
Llibre: Materials del 2n lliurament
Imprès per: Usuari convidat
Data: diumenge, 2 de juny 2024, 13:03

Descripció

.

1. Correspondència entre so i grafia_vocals

VOCALS

Exemple Posició
So
pa síl·laba tònica
[a]
demà síl·laba tònica
[a]
dona síl·laba àtona
vocal neutra
home síl·laba àtona
vocal neutra
tren síl·laba tònica
e oberta
telèfon síl·laba tònica
e oberta
meu síl·laba tònica
e tancada
més síl·laba tònica
e tancada
mil
[i]
noia entre vocals
[j]
nou síl·laba tònica
o oberta
arròs síl·laba tònica
o oberta
dos síl·laba tònica
o tancada
camió síl·laba tònica
o tancada
penso síl·laba àtona
[u]
ungla
[u]
cauen entre vocals
[w]

Trobaràs més informació sobre vocals i gramàtica en general a: http://www.ub.es/slc/autoaprenentatge/gramatik/

2. Blogs_imatges i vídeos

Com trobar i penjar vídeos i imatges al bloc


Més avall donem les pautes per penjar imatges i vídeos a Blogger. Abans, però, oferim alguns recursos per cercar i trobar imatges i vídeos adients per a les entrades del bloc:


Per "capturar" els vídeos o imatges d'Internet segueix aquests consells:

- Vídeos: per penjar-los només et cal copiar l'URL del vídeo.

Una altra manera de d'inserir vídeos en qualsevol espai web és copiant el el codi Embed que trobaràs en tots els vídeos públics de la xarxa. Aquest codi serveix per incrustar el vídeo, de manera que es vegi directament en el teu lloc web. A Blogger no cal perquè copiant la URL l'incrusta per defecte.

- Imatges: per capturar una imatge d'Internet, anirem a la imatge desitjada i, clicant a sobre amb el botó dret, seleccionem "Copiar la ubicació de la imatge" per enganxar-la a la nostra entrada.

Penjar imatges i vídeos en una entrada

publicar imatges


3. Els enllaços: usos i funcions

Els enllaços


Els enllaços (en anglès, hyperlink o link) serveixen per relacionar altres continguts amb el que vols comunicar i per ampliar informacions del text sense allargar-lo excessivament. Els enllaços han de ser rellevants i pertinents. Si no s'utilitzen adequadament poden suposar una distracció del missatge original per massa allau d'informació. Són un recurs propi de l'escriptura digital perquè les noves tecnologies ho permeten. En les publicacions en paper s'utilitzen les notes a peu de pàgina però aquestes són molt més limitades que els enllaços digitals.

Els enllaços digitals permeten remetre a altres pàgines web, a imatges, a vídeos, a arxius de so, a textos i a tot allò que interessi vincular al contingut que es vol comunicar.

Els enllaços et poden servir, principalment, per a les funcions següents:

  • Per mostrar una evidència del teu punt de vista
  • Per fer referència a altres entrades del teu bloc
  • Per citar entrades d'altres blocs com a reforç extern del que comuniques
  • Per citar l'autor d'alguna idea o terme que reprodueixis en el teu text.
  • Per ampliar informació sobre el que estàs exposant
  • Per il·lustrar o exemplificar allò que estàs exposant

Alguns consells útils per fer enllaços:

  • No ho enllacis tot: si fas un abús dels enllaços marejaràs el lector.
  • No utilitzis l'expressió "Clica aquí": el lector no sap que hi ha darrere d'aquests mots. Cal que els donis més informació perquè decideixin si els val la pena clicar o no.
  • Enllaça a un text breu i descriptiu: el text sobre el que tracta l'enllaç ha de ser un indicador en poques paraules del que trobarem si hi cliquem.
  • Enllaça a termes específics: si vols ampliar informació sobre un llibre no usis "llibre" sinó el títol del llibre en qüestió.
  • No facis enllaços a verbs: és adequat fer enllaços a noms, subjectes o objectes, però no als verbs. Imagina't que diem anirem a Vilanova i la Geltrú i que volem ampliar informació sobre aquesta ciutat. Així, doncs, aquest enllaç NO ÉS CORRECTE: anirem a Vilanova i la Geltrú
  • No facis que siguin imprescindibles: els enllaços han d'ampliar informació o complementar-la però la seva lectura mai no ha de ser imprescindible per comprendre el text. Si el lector no vol clicar-hi ha de poder llegir el teu text sense problemes.

Recorda que per aprendre a inserir enllaços pots seguir aquest tutorial: "Com fer enllaços"

4. Llegir i escriure en línia

A continuació et mostrem ni vídeo on s'explica com ha anat evolucionant la lectura i l'escriptura a través de la Xarxa. A partir d'aquí, podem reflexionar tots junts:

  • Creus que cada dia llegeixes més?
  • Ha augmentat també el temps que dediques a escriure comparant-lo amb 10 anys enrere?
  • Quins hàbits de lecto-escriptura tens?
  • Què acostumes a llegir cada dia, diaris digitals, missatges de mòbil...?

No cal que responguis aquestes preguntes ara mateix. Si vols, podem continuar la reflexió en un fòrum sobre hàbits de lectura i escriptura a la xarxa que trobaràs al final del 2n lliurament. És una activitat que pot ser molt enriquidora per a tots.

5. La netiqueta del fòrum

Quan escrivim en un fòrum hem de recordar que no estem sols, que hi ha altres persones que llegiran els teus missatges i, per tant, hem de ser amables i respectar-nos els uns altres, encara que tinguem opinions diferents o totalment oposades.

Per seguir unes normes de comportament en els fòrum s'han creat unes normes. En el nostre cas, ens regirem per La Netiqueta del fòrum que recull les normes següents:

Estils d'escriptura

  • Haurem de tenir cura dels estils que fem servir a l'hora d'escriure. Alguns d'aquests estils estan prohibits o mal vistos.
  • Escriure tot o part del text en majúscules serà interpretat com que ESTEM CRIDANT.
  • Escriure tot o part del text en multicolors serà interpretat com una falta de respecte o de mal gust, ja que dificulta la lectura.
  • Escriure una mateixa paraula o frase repetidament o introduir un text molt llarg (copiar i enganxar el text d'un altre lloc) serà interpretat com una falta de paciència o d'excessiva insistència.

Escriure correctament

  • Perquè tots ens entenguem millor, procureu escriure sempre sense faltes d'ortografia. Si en feu moltes podeu passar el teu text per algun corrector.
  • A part d'escriure correctament, no escriviu grans paràgrafs sense punts ni espais, dificulta molt la lectura i es fa més pesat de llegir. És millor escriure paràgrafs curts que no pas un únic gran paràgraf.
  • Escriviu les paraules senceres per entendre'ns tots millor: no són SMS.

Paciència

  • Hem fet una pregunta i ningú no ens contesta? Haurem de tenir paciència. De cap manera s'ha de ser impacient en les respostes. Pot ser que ningú sàpiga la resposta o que sigui tant llarga que ningú tingui temps o ganes de respondre en aquell moment. Si en un temps prudencial no has rebut resposta, pots fer memòria als lectors afegint una nova resposta al teu missatge original fent memòria. Ens tractaran com nosaltres tractem als altres.

Adaptat de: http://www.butinet.org/index.php?pagina=netiqueta_forum

6. Vocabulari sobre TIC

Et presentem un lloc web on trobaràs on glossari, un recull, de paraules del món de les TIC (Tecnologies de la Informació i de la Comunicació) en llengua catalana.

GlossariTIC