Topic outline

  • CAROLINGIS I BENEDICTINS
    Al segle IX es van fer esforços per consolidar la societat de la Catalunya comtal, és a dir, dels territoris que limitaven amb al-Andalus. "Memòria de Catalunya" parla d'aquesta època, en què els monestirs benedictins van yenir un paper important.

    Després d'haver conquerit l'antiga Hispania visigoda, els musulmans van fer incursions contra el regne franc, fins que van ser vençuts a Poitiers l'any 732. Més endavant, els francs es van expandir cap al sud i, l'any 785, Girona es va lliurar al seu rei, Carlemany.

    L'any 800, Carlemany va ser coronat emperador del Sacre Imperi Romanogermànic. L'Imperi carolingi ocupava gairebé tot l'occident europeu i l'any 801 va conquerir també Barcelona. La frontera meridional de l'imperi va quedar fixada en una línia que unia els rius Llobregat, Cardener i la serra del Boumort.

    Aquest territori es va estructurar en comtats i el vell orde monacal tradicional es va substituir pel benedictí. Els cenobis benedictins van incidir en el desenvolupament econòmic i en la penetració cristiana a les zones de muntanya.

    L'any 840, la mort del fill i successor de Carlemany, Lluís el Piadós, va iniciar una crisi, i, el 843, l'imperi es va dividir en tres parts, amb el naixement de França i Alemanya. Al sud del regne francès, els comtats van anar consolidant vies d'autonomia. El comte Guifré el Pelós va unificar sota el seu mandat bona part del territori català.

    En aquesta època, al territori català es construeixen moltes edificacions religioses noves, com el monestir de Santa Maria de Ripoll (880), i se'n refan d'altres ja existents, com el monestir de Sant Pere de Rodes. L'orde benedictí hi va arribar a tenir un centenar de cases, amb una gran influència per a la història del país, pel ressò artístic i cultural i per la incidència en el desenvolupament social.

    El segle IX va servir per cohesionar la societat comtal. Tot i que no hi va haver enfrontaments amb el territori d'al-Andalus, sí que hi va haver diverses incursions mútues. Alguns atacs musulmans van afectar Barcelona, Girona i la Cerdanya, i algunes expedicions comtals es van endinsar en territori islàmic. L'any 897, en un enfrontament bèl·lic, va morir Guifré el Pelós, comte de Barcelona, Girona, Osona, Besalú, Cerdanya i Urgell.