Topic outline

  • RELIGIOSITAT URBANA

    Aquest capítol del programa "Memòria de Catalunya" parla de l'aplicació de l'estil gòtic a les construccions religioses i a l'aparició i extensió dels ordes mendicants, com ara els franciscans o els dominics.

    El segle XIII està marcat per l'adopció d'un nou llenguatge artístic: el gòtic. En són una bona mostra les catedrals de Tarragona i Lleida, començades sota les normes del romànic, però adaptades al gòtic. Elements d'aquest estil, com els llanternons, es poden trobar a la catedral de Tarragona, a Sant Cugat del Vallès, a Vallbona de les Monges, a Poblet o a Santes Creus.

    L'esplendor de l'època anima la construcció de nous edificis religiosos, com la catedral de Barcelona, la Seu de Girona, la catedral de Vic o l'església de Santa Maria del Mar, concebuda el 1328. Les donacions dels habitants de moltes poblacions contribueixen a aixecar nous temples. És el cas de Cervera, Montblanc, Balaguer, Santa Coloma de Queralt, Horta de Sant Joan, Castelló d'Empúries, Manresa o Tortosa.

    Pel que fa a l'escultura i la pintura, continua la recerca de l'expressivitat de les figures i Crist passa a adoptar actituds humanes.

    L'increment de la riquesa accentua les desigualtats socials i hi apareixen institucions assistencials adreçades als pobres, com la Pia Almoina, amb exponents a Barcelona i Girona. També es creen petits hospitals, alguns dels quals estan especialitzats a cuidar leprosos.

    Entre els anys 1401 i 1406 es va edificar a Barcelona l'Hospital de la Santa Creu, creat per unir sis diferents hospitals de la ciutat per guanyar eficàcia.

    Al segle XIII apareixen nous ordes religiosos que defugen la feudalitat. Es tracta dels ordes mendicants, com ara els franciscans i els dominics, que no tenen propietats i viuen de la mendicitat.

    També n'apareixen branques femenines, com la creada a Tortosa, l'any 1233, sota l'advocació de santa Clara, amb les seguidores de les doctrines de sant Francesc, que es va estendre per tot Catalunya. També hi ha les deixebles de sant Domènec, que van néixer l'any 1351 al convent de Montsió, a Barcelona.

    L'any 1237, la reina Elisenda de Montcada va fundar el monestir de monges clarisses de Pedralbes, un dels monuments més bells del gòtic monàstic. Després d'enviudar, la reina s'hi va retirar fins a la seva mort, on reposen les seves despulles.

    Altres ordes mendicants presents a Catalunya van ser els carmelites, que hi van arribar l'any 1275, els agustins, els trinitaris i els antonians.

    A Catalunya va néixer l'orde de la Mercè, amb la participació de Ramon de Penyafort i Pere Nolasc i el suport del rei Jaume I. L'ordre va ser aprovat l'any 1235 i tenia com a objectiu rescatar captius.

    En aquesta època també van aconseguir un gran ressò moralistes com ara Francesc Eiximenis o Vicent Ferrer.