Topic outline

  • EL BARROC

    "Memòria de Catalunya" fa un repàs de les principals obres que pertanyen al barroc, un moviment artístic que es va iniciar al segle XVII i es va allargar fins a finals del segle XVIII.

    L'art barroc va començar a omplir les ciutats a partir del segle XVII, amb mostres com la Casa de Convalescència de Barcelona o la pujada a l'església de Sant Martí Sacosta i la façana de la catedral, a Girona.

    L'any 1715 es va construir la Ciutadella de Barcelona, per Reial Decret de Felip V, i el Palau del Governador.

    En aquesta època es va impulsar la xarxa viària i de regadiu, es van dur a terme diversos plans urbanístics i es van crear noves poblacions, com Sant Carles de la Ràpita o Almacelles.

    També es van construir edificis com el castell de Sant Ferran, a Figueres, i convents i esglésies, com el convent de Sant Rafael, a la Selva del Camp.

    Cal destacar façanes barroques com les de Santa Maria de Calella, Sant Antolí d'Aitona, Sant Martí de Maldà, l'església de Poblet o els Josepets, l'església de Betlem, la de Sant Sever i la de Sant Felip Neri de Barcelona. També Santa Maria de Moià, la Santa Cova de Manresa o Santa Maria de Sant Celoni.

    Així mateix cal esmentar santuaris de devoció mariana, com el de la Mare de Déu de la Gleva, a les Masies de Voltegrà. Altres construccions barroques són l'església de Sant Miquel del Port i el convent de Sant Agustí Nou, a Barcelona.

    Pel que fa l'arquitectura civil, en són una mostra els palaus dels carrers Montcada i Portaferrissa, els palaus Moja i de la Virreina, la Llotja, la façana de la Generalitat i les millores a l'edifici de l'Ajuntament, a Barcelona; la Universitat de Cervera; el palau Bofarull, a Reus; els palaus episcopals de Solsona i Barcelona i l'Ajuntament de Cervera.

    Un dels elements més característics del barroc són els retaules d'artistes com Agustí Pujol, els germans Josep i Llàtzer Tremulles, Bernat Vilà, Joan Roig (pare i fill), Carles Sales, Francesc Santacruz o els germans Antoni i Marià Riera. Cal destacar els retaules de les catedrals de Barcelona i Tarragona o les esglésies de Verdú, Mataró, Cadaqués, Igualada, Arenys de Mar, Santa Agnès de Malanyanes, Sant Llorenç de Morunys o el Santuari del Miracle, a Riner.

    Pel que fa a la pintura, cal destacar Pere Pau Muntanya, Pau Priu i, sobretot, Antoni Viladomat, amb la seva obra a l'església de Santa Maria de Mataró.